HomeWonenOnderhoud van jouw schuur

Onderhoud van jouw schuur

Een schuur is een ideale uitkomst voor vele situaties. Je kan er je fietsen en spullen kwijt, je kan het gebruiken als mancave of wellicht richt je het zelfs in als kunstatelier. Om jaar in jaar uit te kunnen genieten van jouw schuur, is het echter wel belangrijk om het goed te onderhouden. Hiermee is het niet nodig om ieder jaar een complete beurt te geven, maar is het wel verstandig om in ieder geval jaarlijks een inspectie te houden. In dit blog zullen we je wat tips geven over jouw schuur, zodat deze nog vele jaren mee zal gaan!

Hout

Een houten schuur vergt meer onderhoud dan een schuur gemaakt van bakstenen. Het is nou eenmaal een kwetsbaarder materiaal. Tijdens een inspectie van een houten schuur is het goed om te gaan kijken naar de plekken waar het hout het natst kan worden. Denk aan de onderkant, de openingen van de deuren en of ramen en de kieren die niet volledig dicht zitten. Door de grotere kans op vocht is het nodig om te zoeken naar zachte plekken in het hout. Mocht je zo’n zachte plek gevonden hebben, betekent dit helaas dat je te maken hebt met houtrot. Hierdoor is het noodzakelijk om dit geheel te verwijderen en te vervangen door nieuw hout, of op te vullen met houtrotvuller.

Om houtrot te voorkomen kan je je schuur onderhouden met één van deze drie methodes: lakken, beitsen of impregneren. Bij al deze methodes breng je een laag aan op het hout, die het hout zal beschermen tegen vervelende dingen als vocht, maar ook tegen schadelijke insecten. Velen zullen zeggen dat beitsen de beste methode is van deze drie. Hiermee kan het hout jaren mee, het kost weinig tijd om aan te brengen en toch kan het hout blijven ademen waardoor er geen vocht zal ophopen in het hout.

Steen

Uiteraard zijn er ook veel schuren die gemaakt zijn van bakstenen. Een sterkere variant. Voor een schuur gemaakt van bakstenen is er weer totaal ander soort gevelonderhoud nodig. Het meest kwetsbare aan de stenen geven is toch wel het voegwerk. Na vele jaren regen of schoonspuiten onder hoge druk wil het wel eens voorkomen dat de voegen langzamerhand minder sterk worden. Dit maakt het bouwwerk minder sterk en slechter geïsoleerd. De voegen vervangen is hiervoor een goede oplossing. Met de juiste professionals zorg je ervoor dat de voegen er weer strak uitzien, waardoor het weer jaren mee gaat.

Mag je niet missen