HomeBlogWerken achter de computer

Werken achter de computer

Veel mensen werken tegenwoordig achter een computer, of ze nu in een kantoor werken of (misschien sinds de pandemie) vanuit huis. Het werken achter een computer heeft veel voordelen, zo kan het de productiviteit verhogen. Maar er zijn ook enkele nadelen waarmee rekening gehouden moet worden. In deze blog vertel ik je daar over en wat je ertegen kan doen. Lees je mee?

Een voordeeltje hier

Ten eerste biedt het werken achter een computer veel flexibiliteit. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om vanuit huis te werken. Op die manier kan je je eigen tijd indelen. Zo kan je misschien een uurtje later beginnen en later eindigen bijvoorbeeld. Mits je natuurlijk geen online vergaderingen hebt. Dit kan handig zijn als je kinderen hebt of als je het fijn vindt om in een ander ritme te werken dan op kantoor wordt aangehouden.

En een voordeeltje daar

Een ander voordeel van het werken achter een computer is dat het gemakkelijk is om te communiceren en samen te werken met collega's. Je hoeft niet op elkaar gehokt te zitten om naar hetzelfde document te kijken. Met behulp van het internet en verschillende communicatietools, zoals e-mail en online werkplatforms, kun je gemakkelijk samenwerken met collega's. Jullie kijken bijvoorbeeld naar hetzelfde document en maken daar samen aanpassingen in terwijl jullie online bellen en de problemen en mogelijke oplossingen bespreken.

En dan een nadeeltje

Een nadeel van het werken achter een computer is dat het je lichaam nogal lui maakt. Als je de hele dag zit te werken, kan dit leiden tot ongemakken zoals rugpijn en vermoeidheid. Zeker wanneer je niet thuis werkt maar op kantoor omdat hier de bureaus en stoelen die specifiek op jouwe wensen zijn afgesteld. Ook kan het voor hoofdpijn zorgen omdat je steeds naar een scherm tuurt. Gelukkig zijn er oplossingen voor. Vaak kan je met een leidinggevende wel opties bespreken als het gaat om ondersteunend meubilair. En voor de hoofdpijn, werkt een blauw licht filter bril heel goed. Deze brillen neutraliseren het blauwe licht van een scherm. En ze brengen je ogen tot rust. Op die manier verklein je de kans tot knijpen met je ogen en op hoofdpijn, wanneer je lang achter een scherm zit.

Dus, het werken achter een computer kan veel voordelen hebben, zoals de flexibiliteit van uren en werkplekken. Maar het heeft ook wat nadelen. Gelukkig zijn daar oplossingen voor en zo wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en dat is prettig.

Mag je niet missen